top of page

Parijs

Parijs

Tweedaagse Kunstontmoeting naar Parijs

Uitstap naar Parijs, zonder de bekende hotspots in de binnenstad, maar met verrassende locaties aan de rand

Voorbeeldprogramma

dag 1

07:30 - Vertrek Bonheiden

09:30 - Koffie met croissant in Villeneuve d'Ascq

10:30 - Geleid bezoek aan Villa Cavrois te Croix (bij Rijsel)

12:00 - Einde rondleiding / vertrek richting Parijs met lunchpauze onderweg

16:00 - Promenade architecturale Parc de la Villette & La Philharmonie

18:30 - Inchecken hotel Novotel La Défense of hotel Renaissance La Défense

20:00 - Gezamenlijk diner (Novotel of Renaissance)


dag 2

10:00 - Groep 1: bezoek aan Fondation Louis Vuitton

               Groep 2: architectuurwandeling in La Défense

12:30 - Lunchpauze

14:30 - Omwisseling van groepen

17:15 - Vertrek huiswaarts met stop voor snack onderweg

22:00 - Verwachte aankomst in Bonheiden


Reisbegeleiding: Jo Haerens en Jan Van DaeleParijs

Verdere toelichting bij het programma 


1.      Villa Cavrois

De villa Cavrois in Croix, een werk van de architect Robert Mallet-Stevens, werd tussen 1929 en 1932 ontworpen en gebouwd voor textielindustrieel Paul Cavrois. In 1990 werd de villa geklasseerd als historisch monument en in 2001 aangekocht door de staat. In 2003 startte de DRAC Nord-Pas-de Calais met gigantische restauratiewerkzaamheden en in 2015 vond de heropening plaats.


We bezoeken de villa met een plaatselijke gids.


2.      Parc de la Villette / Cité de la Musique

Het Parc de la Villette bevindt zich aan de rand van het 19e arrondissement en is met zijn 55 hectare het grootste park van Parijs. Het park wordt doorsneden door het Canal de l’Ourcq. Voorheen waren hier de slachthuizen van La Villette gevestigd, die in 1974 werden gesloten. Het park werd vanaf 1986 aangelegd naar een ontwerp van architect Bernard Tschumi. Verspreid over het park liggen 26 rode “folies” met diverse functies. De oude veemarkthal is behouden gebleven en wordt als tentoonstellingsruimte gebruikt. In 1990 werd in het park de sculptuur Bicyclette Ensevelie van Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen geplaatst, ogenschijnlijk een reusachtige halfbegraven fiets. Aan de rand van het park vinden zich  in het noorden de Cité des Sciences et de l’Industrie –het grootste wetenschapsmuseum van Europa- en in het zuiden de Cité de la Musique, een complex naar het ontwerp van architect Christian de Portzampac. Sinds 2015 is er een indrukwekkend concertgebouw bijgekomen:  de indrukwekkende Philharmonie, ontworpen door architect en Pritzerprijswinnaar Jean Nouvel.


We starten met de beklimming avn de Philharmonie vanwaar we een prachtig panorama hebben op de stad. Verder doorkruisen we het park en vinden verschillende kunstwerken in openbaar domein.


3.      Fondation Louis Vuitton

Een hedendaagse tegenhanger van het glazen Grand Palais: een grandioos zeilschip aan de rand van het Bois de Boulogne, met bolle zeilen klaar voor een avontuurlijke vaart. Fondation Louis Vuitton opende eind oktober 2014 haar deuren in Parijs. Nauwelijks vijf maanden later had al een half miljoen mensen de collectie hedendaagse kunst in het gebouw van de Amerikaanse architect Frank Gehry bezocht. De kunstverzameling omvat werken uit de twintigste eeuw van de onderneming LVMH en Bernard Arnault zelf.


4.      La Défense

La Défense is de belangrijkste zakenwijk in Parijs. Veel van de hoogste en modernste gebouwen van de stad bevinden zich hier, een walhalla van moderne architectuur, maar ook een laboratorium voor stadsontwerp en urbanisatie, in een zoektocht naar het evenwicht tussen duurzaamheid en menselijke leefbaarheid. In die zin werd ook fel geïnvesteerd in cultuuraanbod, meer bepaald in kunstwerken in de openbare ruimte. 


Tijdens een wandelparcours van ongeveer 4,5 km gaan we deze surrealistische stad en zijn kunstschatten ontdekken.


Als de tijd en het weer het toelaat, kan een bezoek gebracht worden aan het bezoekersplatform van La Grande Arche.Wat deelnemers ervan vonden 

Weekend van 12 - 13 nov 2016:

 • Beste Jo en Jan, deze korte mail om te melden dat we de Parijs trip geweldig vonden. Zowel inhoudelijk, organisatorisch als qua gezelschap. Hartelijk dank hiervoor. Met vriendelijke groeten, L en K.

 • Goede middag Jo en Jan! Heel heel hartelijk dank voor de fijne tweedaagse! Y.

 • Beste Jo en Jan, We zijn aan het nagenieten en zullen dat nog lang doen. Gefeliciteerd en hartelijk dank voor het super geslaagd weekendje Parijs. Zeer genegen groeten, H & L.

 • Beste Jo en Jan, We willen jullie nog eens extra bedanken voor dit fijne weekend ! Zoveel gezien en zoveel ontdekt op korte tijd ! Groetjes, L & C

 • Beste Jo en Jan, Toch nog eens bedankt voor jullie enorme inzet en enthousiasme. We hebben er weer van genoten. Jullie hebben de gave om ons dingen te laten zien die we anders toch niet zouden opmerken. Ik was ooit in de jaren stilletjes (ergens begin jaren 70) in La Défense en dan is het heel leuk om die enorme evolutie te zien. Het was weer geweldig. We hopen dat jullie vandaag hebben kunnen recupereren. Groetjes en nog een fijne avond, P & Y.

 • Jo en Jan, Voor het fantastische, leerrijke en deugddoende weekend wil ik jullie heel, heel hartelijk danken. Groetjes, R.

 • Lieve Jo, beste Jan, Mijn grote dank voor de ontzettende mooie, interessante en boeiende en gezellige, prima georganiseerde uitstap naar een stukje Parijs waar ik geen weet van had.. Lieve groetjes en EEN DIKKE PROFICIAT. J.

 • Dag Jo en Jan, Nogmaals bedankt voor een schitterend weekend. Ik hoop dat ondanks alle beslommeringen die zo een organisatie met zich meebrengt jullie toch ook genoten hebben.Groetjes, E.


Weekend van 23 - 24 september 2017

 • Beste Jo en Jan, het was een schitterend weekend; M. en ik waren het er roerend over eens dat het een perfect georganiseerd weekend was op alle vlakken: hotel, eten, locaties, gidsen, enz.. en last but not least heel veel charmant gezelschap. Een dikke merci, Gr. en M.

 • Goede namiddag Jo en Jan, Hartelijk dank voor dit unieke week-end in het zonovergoten Parijs. Ik ben van de ene verrassing in de andere gevallen. Het begon met de prachtige Villa Cavrois en dan met een topper van formaat het muziekgebouw van de Philharmonie de Paris en de geleide wandeling waar wij een stukje nieuw Parijs konden proeven. Maar de echte topdag vond ik toch de zondag. Eerst een zicht op de stad van op het dak van de Grande Arche, dan het bezoek aan het imposante schip van de Foundation Louis Vuitton en dan puur genieten van het levendige Bois de Boulogne (zo als gij zelf in de bus aangaf de Franse impressionisten op hun best). Ook het verpozen met de lunchpauze in La Terrasse du Jardin was een zaligheid en ik voelde mij een beetje Fransman. In de namiddag de schitterende gebouwen en kunstwerken in de kantoorwijk van La Défense, maar zo zonder mensen leek het mij een scene uit een sciencefictionfilm van NA de mensheid en kreeg ik een eng gevoel. Een grotere tegenstelling tussen de morgen en de namiddag op een zondag heb ik nog nooit zo ervaren. Proficiat voor jullie inzet en unieke begeleiding om ons dit te laten beleven en ervan te kunnen genieten. W.

 • Dag Jo en Jan, We genieten nog na ! Het was een heel fijn weekend Parijs,veel nieuws gezien met deskundige uitleg,een heel vlotte organisatie,aangenaam gezelschap,lekker eten op mooie locatie...hartelijk dank daarvoor! Hopelijk kunnen we in de toekomst nog eens deelnemen.... Groetjes, M. en J.

 • Beste Jan en Jo, Hiermee wil ik jullie nog eens extra bedanken voor de prachtige uitstap die we gemaakt hebben dit WE. Alles was perfect wat jullie organisatie en jullie deskundige gidsen betreft, én we hadden geluk met het weer! Het is alsof ik een week ben weggeweest… en nu kan ik nog volop nagenieten! Een grote proficiat voor jullie professionele inzet: jullie maken een heleboel mensen gelukkig! Beste groeten, M.

 • Beste Jo en Jan, Het was: “le plus que parfait !" op elk vlak; het smaakt naar nog ….. Jullie doen dat geweldig goed en ik heb er echt van genoten, het was boeiend, verrijkend en gezellig. Laat tijdig weten als er nog zo’n initiatieven zijn! Hartelijk dank voor al het werk achter de schermen: het heeft velen blij gemaakt en ons allen onze architecturale kennis (én de bijhorende kunst) verrijkt! Warme groet, H.bottom of page