top of page

Mechelen

Mechelen

Architectuurwandeling in Mechelen

Metamorfose van een historische centrumstad

Voorbeeldprogramma 

(andere start- en stopplaatsen, of specifieke wensen zijn af te spreken)


We laten ons boodschappenlijstje voor de stad thuis en bekijken in deze wandeling de hedendaagse architectuur in Mechelen.


Zoveel is zeker: Mechelen onderging de laatste jaren een heuse metamorfose. We verdiepen ons in de stadsvernieuwing, enkele nieuwbouwprojecten en de kunst in de openbare ruimte.


Tijdens deze wandeling verkennen we slechts de helft van de stad, namelijk het gedeelte gelegen aan de noordelijke oever van de Dijle. Eigenlijk zou je deze wandeling ook een "vlietenwandeling" kunnen noemen, want we ontdekken op velerlei plekken waar vroeger vlieten waren en hoe ze nu terug letterlijk boven water komen.


Een wandeling in het zuidelijk gedeelte staat ons nog te wachten, maar daarvoor is het wachten op de afwerking van het nieuwe station.


We starten aan de Dossin kazerne, een plaats beladen met drama en tragiek, een Genius Loci om nooit meer te vergeten, en dat is ook de bedoeling. Net ernaast herrijst de Tinel site, met als topper de nieuwe bibliotheek Predikheren in het voormalige en volledig gerestaureerde Predikherenklooster. Vanaf dan gaat het dieper de binnenstad in, op bekende en minder bekende plaatsen. Telkens zien we hedendaagse ingrepen in het historisch stadsweefsel, soms pure restauratie, elders nieuw en oud hand in hand, met respect voor het verleden, maar klaar voor de toekomst. De Mechelse Grote Markt is hiervan het mooiste bewijs: de gevels laten vijf eeuwen geschiedenis zien en getuigen dat stadsrenovatie iets is van alle tijden. Met de Lamot-site heeft Mechelen bewezen een verloederde plek te kunnen revitaliseren, niet door gentrificatie in een chique trendy buurt, maar in een levendige wijk waar jong en oud samen (be-)leven.

  • Wie: Jan Van Daele

  • Waar: start aan de Dossinkazerne, einde aan de Noker

  • De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur (4,5 km)Mechelen
bottom of page