top of page

Leuven

Leuven

Architectuurwandeling in Leuven

Een universiteitsstad met een duidelijke visie en consequent beleid voor stadsherwaardering

Op deze wandeling focussen we op de stadsvernieuwing die de laatste vijftien jaar Leuven totaal heeft veranderd. Zowel hedendaagse realisaties als renovatie en integratie van de universiteit in de stad komen aan bod.


We starten aan het station, verkennen Kop van Kessel-Lo, dan ter hoogte van Provinciehuis duiken we de binnenstad in en bezoeken enkele recente renovatieprojecten in en om de Mussenwijk. Dan gaat het via Erasmushuis en Ladeuzeplein naar Museum M. Verder naar het De Somerplein en het splinternieuwe Tafelrond. Dan bezoeken we enkele opmerkelijke sites van de universiteit, zoals Rector De Somer aula, Vlerickinstituut, Faculteit Pol & Soc. We eindigen aan het STUK.


Aandacht gaat voornamelijk naar het stedenbouwkundig beleid van de stad Leuven: hoe de stad zich compleet heeft aangepast aan de noden van de 21ste eeuw, hoe de uittocht van bewoners naar de randgemeentes is stopgezet en hoe een zeer diverse populatie best kan samenleven met oog voor het milieu en met respect voor de rijke historische context van de stad.


Waar mogelijk wijzen we ook op interessante kunst in de openruimte ruimte.


Wie:     Jan Van Daele 
Waar:   Leuven, start aan het station - ongeveer 5 km, terug via stadsbus (lijn 1 / 2)Leuven
bottom of page