top of page

Insel Hombroich

Insel Hombroich

Dagreis naar Insel Hombroich

Kunst en natuur in symbiose

Architectuurwandeling in Raketenstation / Bezoek aan Insel Hombroich en Langen Foundation

Voormiddag: bezoek aan met Museum Insel Hombroich, onder begeleiding avn lokale gidsen

Lunch in de cafetaria van Insel Hombroich (sober, zen en volledig ecologisch)

Namiddag

  • Raketenstation: architectuurwandeling olv. van Jan

  • Langen Foundation: bezoek olv. Jo (afhankekijk van de programmatie van tijdelijke tentoonstellingen)


Wie:     museumgidsen (Insel Hombroich en Langen Foundation), Jo en Jan

Waar:  museum Insel Hombroich, Raketenstation en Langen Foundation (Neuss)
Insel Hombroich

Verdere toelichting bij het programma


Museum Insel Hombroich (Neuss)

Het uitgestrekte Museum Insel Hombroich biedt een volkomen ongewone museumbelevenis. Een museum waar kunst en natuur een even grote rol spelen. In 1987 ontstond er onder impuls van Karl-Heinrich Müller een museum in de visie van Cézanne: 'Kunst parallel met de natuur'. Tentoonstellingsgebouwen en kunstateliers liggen ongedwongen verspreid over het weidse landschap. Door elkaar slingerende wegen worden door grote beeldhouwwerken geflankeerd. De meest uiteenlopende culturen worden er samen gebracht.


In het museum vind je geen tekstbordjes naast de kunstwerken. Je wordt volledig overgegeven aan je eigen interpretatie en gevoel, wat ook al op zich een speciale belevenis is. Wel krijgen we begeleiding van lokale museumgidsen om ons te helpen kijken en met verhalen en anekdotes de kunst dichter bij de bezoeker te brengen.


Raketenstation Hombroich en Kirkeby veld

In 1994 kocht Müller de aangrenzende voormalige 13 ha grote NAVO-basis die werd herschapen in een plek waar kunstenaars, maar ook wetenschappers kunnen werken. Een zgn. internationaal interdisciplinair centrum voor experimenten. De bestaande infrastructuur, hangers, wallen, uitkijktoren, werden gerenoveerd en omgebouwd en nieuwe bouwwerken opgetrokken, o.l..v. beeldhouwer/architect Erwin Heerich. Gerenommeerde architecten werden aangetrokken en de grenzen tussen architectuur en natuur werden verder uitgewerkt: Raimund Abraham, Tadao Ando, Oliver Kruse, Katsuhito Nishikawa enAlvaro Siza.


Langen Foundation

De Langen Foundation is een stichting die de kunstverzameling van het Duitse echtpaar Viktor en Marianne Langen beheert. De Langens bouwden een vermogen uit in de naoorlogse Duitse vastgoedsector en belegde dit in kunstwerken. In 2004 ontwierp en bouwde architect Tadao Ando een prachtig museum voor de Stichting Marianne Langen in het Raketenstation Hombroich. Af en toe worden interessante tijdelijke tentoonstellingen geprogrammeerd die we onder begeleiding van lokale gidsen bezoeken


Thomas Schütte sculpturenhal

Naast Langen Foundation en niet ver van het Kirkeby veld is recent een nieuw kunstpaviljoen gebouwd naar een model van Thomas Schütte. Deze kunstenaar ontwierp verschillende bouwwerken die eigenlijk nooit bedoeld waren om te bouwen, maar alleen als fictieve en poëtische reflecties. Het paviljoen wordt nu gebruikt als expositieruimte.bottom of page