top of page

Hilversum en Laren

Hilversum en Laren

Tweedaagse kunstontmoeting naar Hilversum en Laren

Architectuur, muziek en kunst in 't Gooi

Voorbeeldprogramma (2 dagen, 1 overnachting)

Op deze uitstap bezoeken op de eerste dag in Hilversum drie zeer iconische monumenten van de Nederlandse architectuur. De tweede dag verblijven in de buurgemeente Laren waar we starten met een ochtendconcert. In de namiddag gaat onze aandacht naar kunst. Van variatie gesproken.


Dag 1 - zaterdag

 • Met autocar naar Hilversum. 

 • Koffie en nadien geleid bezoek aan landgoed Zonnestraal (arch. Duiker)

 • Lunch in Brasserie Zonnestraal

 • Geleid bezoek aan het Raadhuis, Hilversum (arch. Dudok) met lokale gidsen

 • Geleid bezoek aan Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (arch. Neutelings-Riedijk) met lokale gidsen

 • Kunst- en architectuurwandeling in het Mediapark

 • Overnachting in Lelystad of Almere of ...


Dag 2 - zondag

 • Ochtendlijke landartwandeling in Lelystad of Almere o.l.v. Jo en Jan

 • Ontvangst in Papageno-huis, Laren, met concert en aansluitend lunch. Stichting Papageno is een initiatief van Jaap van Zweden en Aaltje van Zweden- van Buuren, die deze stichting hebben opgericht om kinderen en jongeren met autisme te helpen in hun ontwikkeling.

 • Geleid bezoek aan het Singermuseum, Laren

 • Vrije tijd in Laren en dan huiswaarts

Reisbegeleiding o.l.v.. Jo Haerens & Jan Van Daele


Hilversum en Laren

Bijkomende informatie over deze tweedaagse reis


Hilversum


Landgoed Zonnestraal (arch. Duiker, Bijvoet, Wiebenga)

Sanatorium Zonnestraal werd in 1928 geopend als arbeids- en nazorgkolonie voor aan tbc-lijdende diamantbewerkers. Tegenwoordig geldt het complex als icoon van het Nieuwe Bouwen. Het is gelegen in een gevarieerd landschap van bos en heide op de overgang van zand naar veen. Een monument van licht en lucht, een manifest van solidariteit en hoop. Vandaag is het complex helemaal gerestaureerd en omgebouwd tot bedrijfsverzamelgebouw en brasserie.


Raadhuis, Hilversum (arch. Dudok)

Als stadsarchitect en directeur van de dienst publieke werken ontwierp Willem Marinus Dudok (1884-1974) 75 gebouwen voor Hilversum waarvan 20 scholen. Zijn meesterwerk is zonder twijfel het gemeentehuis van Hilversum (1928-1931). Modernistisch qua stijl en opgetrokken met een speciaal ontworpen gele baksteen liet hij zich inspireren door een middeleeuws raadhuis, maar het heeft ook iets van een fort of een militair bouwwerk. Alle meubels en decoraties zijn door Dudok ontworpen. Qua stijl leunt hij meer aan bij Belage an Frank Lloyd Wright dan bij zijn tijdgenoten van het Nieuwe Bouwen. 


Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum (arch. Neutelings-Riedijk)

Gelegen in het mediapark (waar zowel NOS als RTL gevestigd zijn) en in een opvallend kleurrijk gebouw van arch. Neutelings-Riedijk bevindt zich het landelijk media-archief, het grootste in zijn soort in Europa, met meer 850.000 uur aan televisie, radio, muziek en film van 1898 tot vandaag. In het gebouw vind je ook het vernieuwde interactieve museum Beeld & Geluid.
Laren


Papageno-huis, Laren

Stichting Papageno is een initiatief van dirigent Jaap van Zweden en Aaltje van Zweden-van Buuren, opgericht in 1997 om kinderen en jongeren met autisme te helpen in hun ontwikkeling. Hun missie:

 • Vroegdiagnostiek van autisme

 • Muziektherapie

 • Begeleid wonen voor jong volwassenen

De stichting heeft ondertussen twee huizen, een in Lemmer (Friesland) en een in Laren.


Met de Papageno-muziektherapie thuis, op school, in zorginstellingen en behandelcentra worden kinderen en jongeren met autisme op een speelse en laagdrempelige manier geholpen om hun gevoel te uiten, beter te communiceren en makkelijker om te gaan met veranderingen. De magische kracht van muziek …


Singer-museum, Laren

Het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer liet in 1911 in Laren de villa De Wilde Zwanen bouwen. Ze legden in deze periode een kunstcollectie aan. Na het overlijden van William liet zijn vrouw in 1953 een museum en een concertzaal aan de villa bouwen. In 2017 is het complex ingrijpend verbouwd en na de schenking van de Nardinc-collectie in 2018 werd het Singer-museum in 2022 uitgebreid met de Nardinc-vleugel en een door Piet Oudolf ontworpen museumtuin.

De vaste kunstcollectie omvat 3000 kunstwerken van de Singer-collectie en 117 schilderijen van de Nardinc-collectie met vooral Nederlandse avant-gardisten.

Jaarlijks worden diverse tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.


bottom of page