top of page

Hamburg 2

Hamburg 2

Vierdaagse Kunstontmoeting naar Bremen en Hamburg

Op exploratie naar Bremen en Hamburg, Hanzesteden in hart en nieren

Programmavoorstel 2

Voorbeeldprogramma model 2


dag 1

 • Busrit naar Duisburg

 • Koffiestop met croissant, bv. bij van der Valk, Venlo

 • Geleid bezoek aan nieuwe vleugel van het Museum Küppersmühle, Duisburg (lokale gidsen)

 • Lunch in Küppersmühle restaurant

 • Busrit naar Osnabruck en bezoek Felix Nussbaum haus (met lokale gidsen, inleiding op de bus door Jan en Jo)

 • Busrit naar hotel in Bremen (bv hotel Atlantic Universum of Select A1 Hotel Bremen Stuhr

 • Gezamenlijk diner in hotel


dag 2

 • Stadswandeling Bremen (o.l.v. Jan)

 • Eventueel vrij bezoek aan Paula Modersohn-Becker  museum  (inleiding door Jo)

 • Geleid bezoek aan de Kunsthalle, Bremen (lokale gidsen)

 • Gezamenlijke lunch in restaurant Canova, Kunsthalle Bremen

 • Busrit naar Hamburg

 • Afdalen in Alte Elbetunnel

 • Havenrondvaart in Hamburg

 • Korte busrit naar hotel (bv. H4 Hotel Hamburg-Bergedorf****)

 • Gezamenlijk diner in hotel


dag 3

 • Architectuurwandeling Hamburg Altona  (o.l.v. Jan)

 • Bezoek aan Elbphilharmonie plaza (concertzaal is niet te bezichtigen, maar plaza is reeds reis waard)

 • Architectuurwandeling Hamburg Hafencity (o.l.v. Jan)

 • Gezamenlijke lunch in restaurant Cube, Hamburg

 • Bezoek Kunsthalle Hamburg, 'highlights' rondleiding met lokale gidsen

 • Stadswandeling in Hamburg Altstadt (o.l.v. Jan)

 • Gezamenlijk diner in hotel


dag 4

 • Busrit naar Herford met korte architectuurwandeling rond Marta Museum (o.l.v. Jan)

 • Gezamenlijke lunch bij Cxielo

 • Verder naar Unna, geleid bezoek aan het Centrum voor Lichtkunst (met lokale gidsen)

 • Snack/drink op terugweg naar Bonheiden


Reisbegeleiding: Jo Haerens en Jan Van DaeleHamburg 2

Verdere toelichting bij het programma

We starten onze trip in Duisburg, aan de Innenhafen. Daar is zeer recent een nieuwe vleugel geopend van het Museum Küppersmühle. Het museum is gevestigd in oude graanmolens die door het wereldberoemde architectenduo Herzog & de Meuron uit Bazel getransformeerd zijn tot een museum. Het bevat een prachtige collectie van Duitse hedendaagse en na-oorlogse expressionistische kunst. Dezelfde architecten hebben nu het tweede deel aangepakt en opnieuw schitterend verbouwd. Naast de intergatie van indrukwekkende oude silo's in de museumruimte is er een tweede, misschien nog indrukwekkende trappenhal bijgekomen. Met de nieuwe zalen komen de prachtige kunstwerken des te meer tot hun recht.


Rondleiding met lokale gidsen

____


Onze volgende halte is Osnabrück, waar we het Felix Nussbaum haus bezoeken. In een indrukwekkend gebouw van architect Daniel Libeskind (ontwerper van onder meer het Jüdisches Museum Berlin en het Royal Ontario Museum in Canada) zijn er meer dan 200 werken van de schilder Felix Nussbaum (1904 – 1944) te zien. Zijn geheel eigen stijl en de verhalen die zijn schilderijen en tekeningen vertellen maken hem tot een van de heel groten van de moderne kunst. De joodse schilder Nussbaum is in Osnabrück geboren en in Auschwitz vermoord.


Bezoek met lokale gidsen

____


Hanzesteden liggen bij voorkeur aan een grote rivier of stroom, want handel is wat hen drijft en verbindt. Zo is het ook met Bremen. We ontdekken eerst een nieuwe stadswijk langs de Weser die nog in volle ontwikkeling is. Uitzonderlijk op deze site is dat de wijk zowel een semi-industriële als residentiële bestemming krijgt, zoals vroeger in onze steden de ambachten beoefend werden in stadswijken waar mensen ook woonden. Een interessant experiment dus zeker.


Dan trekken we dan de Altstadt in en bezoeken de voornaamste bezienswaardigheden, inclusief de Bremer Stadsmuzikanten, de iconische Böttcherstrasse met het Paula Modersohn-Becker Museum, het Rathaus, de middeleeuwse Schnoor wijk, etc. De wandeling eindigt aan de Kunsthalle met zijn zeer interessante collectie kunst van de Middeleeuwen tot nu (o.a. indrukwekkende James Turell). Ook worden er mooie tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.


Kunst- en architectuurwandeling  met  Jo en Jan

____


Hamburg aan de Elbe, de grootste stad van Duitsland met bijna 2 miljoen inwoners, handelsstad bij uitstek en één van de grotere havens ter wereld. Ook mede door de vernielingen van WO II en de heropbouw nadien oogt Hamburg zeer modern. Maar het blijft op en top een Duitse stad, een stad van Duitse "gründlichkeit".


Na aankomst dalen we af in de Alte Elbe Tunnel, die recent helemaal gerestaureerd is. Nadien maken we een havenrondvaart met een typische Barkasse. De dag nadien wandelen we eerst in Hamburg-Altona, een zusterstad met een eigengeschiedenis en ziel. We bezoeken de herinrichting van de Elbeoevers met zeer markante architectuur. Dan gaat het met de bus naar Hamburg zelf voor een bezoek aan  Speicherstadt, een stadswijk aan de Elbe, nu helemaal gerestaureerd en UNESCO werelderfgoed. Naast deze oude havenwijk is er een complete nieuwe stad aan het ontstaan Hafencity, met als sluitstuk en ikoon de Elbphilharmonie. We beklimmen de Elbphilharmonie Plaza via de imposante roltrap en worden onthaald met een prachtig panaorama op de stad, de Elbe en de haven (de concertzalen zijn normaal niet opngesteld voor bezoek).

Na toparchitectuur gaat de aandacht terug naar kunst, met een geleid bezoek aan de Kunsthalle. Drie gebouwen gevuld met een indrukwekkende verzameling kunst, van Middeleeuws tot hedendaags. Een must-see!


Architectuurwandeling o.l.v. Jo en Jan. Bezoek Kunsthalle met lokale gidsen.

____


Op de terugweg kunnen we niet anders dan even halt te houden in Herford met een kort "promenade architecturale' om en rond het Marta museum van Frank Gehry. Het museum opende op 2 mei 2005 en medeverantwoordelijke voor de uitvoering van het concept en oprichtingsdirecteur was Jan Hoet.Korte architectuurwandeling(en) o.l.v. Jan

____


Onze laatste stop is het Centrum voor lichtkunst in Unna, dat we begeleid zullen bezoeken. Dit museum heeft een toonaangevende verzameling van kunstwerken die alles te maken hebben met licht. Een absolute topper om deze reis af te sluiten.


Bezoek met lokale museumgidsen.
Reisimpressies (reis 2022)

Beste Jo en Jan ,

Dank voor deze prachtige reeks foto’s van onze uitstap. We genieten na van onze 

fijne, verrijkende uitstap naar Bremen en Hamburg. Het was een schitterend programma en heel afwisselend , met goede begeleiding en heel fijn gezelschap.

Dank voor jullie oprecht en hopelijk volgen er nog jaren van samenwerking .

Vriendelijke groetjes, M.


Dag Jo en Jan,

Hartelijk dank voor de mooie foto's en de boeiende en gezellige reis samen. We kijken al uit naar de volgende reis! N.


Dag Jo en Jan 

Hartelijk dank voor de mooie fotoreportage van onze reis naar Bremen en Hamburg. Een fijne herinnering aan de mooie, goed gevulde en ook zonnige dagen. Hopelijk tot een volgende reis 😀 M.


Wat een verrassing! Nu al foto’s en zoveel! Een echte impressie en heel mooie herinnering aan een fantastisch goed georganiseerde en zeer aangename reis.  Dank aan jullie beiden voor de organisatie, zorg en niet in het minst de vriendelijkheid. Lieve groet en hoop volgend jaar mee te kunnen gaan. A.


Dag Jo en Jan,  Wat een verrassing deze reportage te krijgen!! DANK VAN HARTE! Ook om jullie rustige uiterst vlotte gidsen!! Onvergetelijke dagen… om nog vele malen van na te genieten !

Hopelijk : tot ‘nog nekeer’! A.


Dag Jo en Jan, 

Dank om deze mooie en omstandige fotoreportage met ons te delen. Degelijk werk  mooie herinneringen aan een super vierdaagse. E.


bottom of page