top of page

Friesland

Friesland

Driedaagse Kunstontmoeting naar Friesland

Friesland als einddoel, maar Flevoland en Groningen liggen op ons pad. En we keren terug via de Veluwe

Voorbeeldprogramma


Dag 1

 • Busrit naar Flevoland

 • Koffiestop met croissant in Houten bij Utrecht

 • Architectuurwandeling in Almere-Stad (olv. Jan)

 • Rondrit Landart Flevoland (Liebeskind, Morris, Gormley, RAAAF) (inleiding op de bus door Jo)

 • Gezamenlijke lunch in Lelystad, aan de Bataviahaven

 • Busrit naar Leeuwarden

 • Bezoek Fries Museum – vrij bezoek (inleiding op de bus door Jo)

 • Stadswandeling Leeuwarden (olv. Jo, Els en Jan)

 • Busrit naar hotel, bv. van der Valk in Drachten

 • Gezamenlijk diner in hotel


Dag 2

 • Stadswandeling Groningen, deel 1 (olv. Jo, Els en Jan)

 • Bezoek aan Groninger Museum (met lokale gidsen)

 • Stadswandeling Groningen, deel 2 (olv. Jo, Els en Jan)

 • Gezamenlijke lunch in ‘t Feithhuis

 • Bezoek aan Groninger Forum

 • Busrit naar Oranjewoud, en vrij bezoek Museum Belvedere

 • Wandeling in het park

 • Terug naar hotel Van der Valk in Drachten

 • Gezamenlijk diner in hotel


Dag 3

 • Busrit naar de Veluwe

 • Bezoek aan Radio Kootwijk (olv. Jan)

 • Gezamenlijke lunch

 • Busrit naar Museum Kröller-Möller

 • Rondleiding beeldentuin (olv. Jo, Els en Jan)

 • Vrij bezoek binnen (eventueel met audiogidsen)

 • Snack/drink onderweg terug naar huis

Reisbegeleiding: Jo Haerens, Els Haerens en Jan Van DaeleFriesland

Verdere toelichting bij het programma


Flevoland is een nieuwe provincie ontstaan door inpoldering van de vroegere Zuiderzee, nu IJsselmeer. Met Lelystad en Almere als nieuwe steden exploreren we of urbanisten en architecten er in geslaagd zijn een nieuwe hypermoderne stad te bouwen waar het goed is om te leven.

We maken een wandeling in de binnenstad van Almere en lunchen in Lelystad.


Kunst- en architectuurwandeling o.l.v. Jan

_____

Flevolanhd heeft een unieke verzameling Landart, van internationale kunstenaars.Van het officiële circuit met 9 landschapskunstwerken bezoeken we er enkele: Daniel Libeskind met Polderland Garden of Love and Fire in Almere Pampus, Antony Gormley met Exposure in Lelystad, RAAAF met Deltawerk II in Marlnesse. We passeren voorbij De Groene Kathedraal  van Marinus Boezem en Observatorium van Robert Morris


Informatie  doorJo.

___


Leeuwarden, culturele hoofdstad van Europa in 2018, profileert zich als een historische stad met een eigen toekomstvisie. We bezoeken het hypermoderne Fries Museum en wandelen kriskras door het centrum op zoek naar mooie architectuur en kunst in monumenten en op pleinen.


Bezoek en wandeling o.l.v. Els, Jo en Jan.


___


De architectuur van het Groningermuseum hoort ongetwijfeld bij de vreemdste museumgebouwen ter wereld: een amalgaam van stijlen, vormen, materialen en kleuren, intrigerend met talrijke verwijzingen naar wat binnen gebeurt, het lijkt wel op een Efteling voor volwassen.


De stad oogt iets minder extravagant. Of toch niet? We ontdekken enkele mooie kunstzinnige plekjes tijdens onze wandeling. En vanaf eind 2019 is het Groninger Forum open, een veel besproken en gecontesteerd nieuw cultureel centrum dat Groningen zeker op kaart der grote cultuursteden plaatst. Een 'must-see'!


Geleid museumbezoek met lokale museumgidsen

Kunst- en architectuurwandeling in de Groningse binnenstad met Els, Jo en Jan


___


Eventjes de stad ontvluchten en de rust van Friese landschappen opzoeken. In Oranjewoud (Heerenveen) vind je heel onverwacht een mooi museum, het Museum Belvedere, gelegen in een parkachtig landschap en met interessante collecties en tentoonstellingen.


Vrij bezoek, met vooraf inleiding door Jo en Jan,.


___

Radio Kootwijk werd tussen 1918 en 1923 aangelegd op een verlaten terrein op de Veluwe, zo’n 12 km van Apeldoorn. Radio Kootwijk zorgde voor het eerste rechtstreekse radiocontact met Nederlands-Indië. Het hoofdgebouw hoort tot de mooiste staaltjes van art deco in Nederland en is terecht uitgeroepen tot Rijksmonument.


Korte wandeling o.l.v. Jan


___

We sluiten deze cultuurtrip in schoonheid af met een bezoek aan het Museum Kröller-Möller. Prachtige kunst en interessante architectuur, alles midden een schitterende natuur. Een perfecte combinatie.


Rondleiding in de beeldentuin door Els, Jo en Jan. 

Vrij bezoek binnen het museum.Reisimpressies

Weekend van 14 - 16 sep 2018


Goede morgen, Wat was het weer een fijne, leerrijke, gezellige .........trip met jullie drie aan het roer ! Hartelijk, hartelijk dank! Liefs, Y.


Beste Jo en Jan, Nogmaals hartelijk dank voor de geweldige driedaagse Friesland ! Het was boeiend, leerrijk, gezellig ... Gewoon : af ! Dank! Lieve groeten, F. en G.


Beste Jo en Jan en Els, (Hedendaagse) kunst en architectuur: het blijft een sterke formule. L. en ik vonden het een zeer geslaagde driedaagse. Met veel afwisseling en boeiende programmapunten.
Een intense beleving met een interessant gezelschap. Hartelijk dank aan jullie drie om dit voor ons gebracht te hebben. Met vriendelijke groeten, K. en L.


Beste Jo, Jan en Els, Hierbij willen we jullie nog eens hartelijk danken voor het fijne weekend dat we samen mochten beleven. Voor ons lijkt het het allemaal zo vanzelfsprekend dat alles vlotjes verloopt. We realiseren ons echter goed genoeg dat daar dagen en dagen van intense voorbereiding aan vooraf gaan. Hartelijk dank voor de interessante kunstwerken, architectuur, tentoonstellingen...... waarmee we konden kennismaken. Groetjes, A. en L


Beste Jo, Els en Jan, Nogmaals mijn dank voor het aangenaam, uitstekend georganiseerd weekend. Mooi te ervaren hoe jullie elkaar deskundig aanvullen. Hartelijk, V.


En nog nagenietend van jullie ongelooflijke interessante trip naar Friesland het was de Plus que parfait. Liefs, H.


Weekend van 12-14 nov 2021

Bedankt Jo en Jan. 


Mooie fotoreportage... En ja.. Dat kan alleen na een schitterend weekend, met actieve en enthousiaste en tevreden deelnemers begeleid door een intelligent team.  Jullie verdienen een groot applaus. H. & M.


Dank je wel voor de mooie foto’s! Het is nog even nagenieten van deze (onvergetelijke) reis. J.


Dankuwel voor de mooie foto’s en…het aangename en leerrijke gidsen. Grtjs A.


Dank voor het doorsturen van de foto’s ! Mooie herinnering aan een boeiende en gezellige culturele uitstap! Vriendelijke groeten, Y.


Wij genieten nog altijd na, ook al was het weer druk de voorbije dagen...het heeft ons weer goed gedaan en de batterijen zijn weer opgeladen. De driedaagse was voor ons top! Juist genoeg, nooit te veel... En ik denk dat velen er zo over denken.  Noord-Nederland was voor velen nieuw! Jullie zijn beiden bevlogen en kunnen onze mensen wel begeesteren. De aandacht was meestal ok. Het programma was zeer afwisselend, voor elk wat wils en niet te vermoeiend voor de ouderen onder ons. 

Nog eens dikke merci en tot ziens, liefs, A.


Hartelijk dank voor de prachtige fotereportage. Mvg, N.


Hartelijk dank voor de vele foto's van ons uitstapje vorig weekend met heel wat mooie herinneringen. Het was een mooi programma en we hebben genoten van jullie deskundige uitleg op de diverse plaatsen. Voor ons waren Leeuwarden en Groningen de grote ontdekkingen. Vele groeten, I. 


Hartelijk dank voor deze mooie foto-reportage! De foto’s houden de herinnering levendig aan een heel mooi weekend, rijk gevuld , heel goed gedocumenteerd en begeleid, en in aangenaam gezelschap. Hopelijk tot nog eens! C.


Wij hebben alle foto’s met bijzondere aandacht bekeken en herbekeken. Dat wordt een mooie herinnering aan deze mooie driedaagse. Daar kunnen wij later nog van genieten, ’t heeft ons deugd gedaan en vele dingen van jullie geleerd in verband met de streek en de kunst, zowel schilderijen, beeldhouwwerken, architectuur en bijzondere gebouwen. Vriendelijke groeten, M.

bottom of page