top of page

Duisburg-Essen

Duisburg-Essen

Dagreis naar Duisburg en Essen

Geslaagde reconversie van een oud industriegebied in de Ruhrvallei

Voorbeeldprogramma

Waar tot in 1960 steenkolen werden bovengehaald en verwerkt tot cokes voor de hoogovens en staalfabrieken, ontstaan nu nieuwe parken en geconverteerde sites waar het opnieuw goed is om te wonen, te werken of te ontspannen.Voormiddag:

  • Architectuurwandeling Innenhafen (o.l.v. Jan)

  • Bezoek aan Museum Küppersmühle in Duisburg (o.l.v. Jo)

Namiddag

  • Bezoek aan Folkwang museum in Essen (o.l.v. Jo en Jan)

  • Architectuurwandeling in het Zollverein, Essen (o.l.v. Jan)


Voor het voormiddagprogramma splitsen we grotere gezelschappen (meer dan 25p)  in 2 groepen die dan alternerend de  activiteiten meemaken. De lunch is wel gezamenlijk. In de namiddag werken we ook in 2 groepen.Duisburg-Essen

Verdere toelichting bij het programma


In Duisburg bezoeken we de collectie van het Museum Küppersmühle. Daar vormt het naoorlogse Duits expressionisme het hoofdthema van de verzameling. Zo vinden we hier een indrulwekkende verzameling werken van Anselm Kiefer en Gerhard Richter  hier hun plaats.Het gebouw zelf is een oude bloemmolen die door het architectenbueau Herzog & de Meuron verbouwd werd tot museum. Recent zijn de bijhorende betonnen silo's door dezelfde architecten omgebouwd tot een annex van het museum.


We maken er ook een architectuurwandeling doorheen  Innenhafen, een nieuwe wijk aan de binnenhaven van Duisburg waar de verschillende industriegebouwen volgens een masterplan van Norman Foster omgebouwd zijn tot wooneenheden, kantoren en cultuurgebouwen. EEn nieuwe plek om te wonen aan het water.


Lunchen doen we in een restaurant aan het dok.


Na de middag staat het Folkwang-museum in Essen op het programma en daarna verkennen we het Zollverein, een toonvoorbeeld van reconversie-architectuur. Een oude cokesfabriek krijgt een tweede leven als centrum van design. De prachtige baksteenarchitectuur van de oude fabrieken contrasteren prefect met elementen van hedendaagse architectuur.bottom of page