top of page

Bonheiden

Bonheiden

Architectuurwandeling in Bonheiden

Over de voortschrijdende verstedelijking van een landelijke gemeente

Hedendaagse architectuur in Bonheiden

Bonheiden onderging de laatste jaren een ware metamorfose. Tijd dus om een wandeling dicht bij huis te maken en te focussen op de nieuwe architectuur en op stedenbouwkundige aspecten van een dorp in expansie. Tijdens onze wandeling hebben we ook aandacht voor enkele publieke kunstwerken en monumenten.


Bonheiden is een typische doorstroomgemeente aan de rand van Mechelen. In de laatste 100 jaar heeft ze een explosieve groei gekend. Dat verplichtte de verschillende gemeentebesturen om gaandeweg de uitbreiding in goede banen te leiden, liefst met zoveel mogelijk behoud van het landelijke karakter. Soms met succes, soms iets minder. In ieder geval interessant om het resultaat van nabij te bekijken.


We starten de architectuurwandeling aan De Meent. Vandaar gaat het naar de eigentijdse site van GC Blikveld met de nieuwe gebouwen van de Gemeentelijke Diensten en de Bibliotheek. We volgen de noord-zuidas die ons via het Kerkplein naar de nieuwe kleuterschool brengt en verder naar het Hof Ter Blommeren oftewel Den Olm. Daar wacht ons een verrassing, helemaal in het verste uithoekje van de tuin. We vinden er de wenende treurwilg, een bronzen kunstwerk van onze Vlaamse kunstenares Berlinde De Bruyckere. Tenslotte trekken we naar de Kleine Heide met zijn modernistische huizen uit de 70’er en 80’er jaren van vorige eeuw. En dan keren we terug naar ons startpunt, met nog enkele fraaie projecten onderweg.


Waar:  startplaats op parking De Meent (Berentrode Sporthal) - ongeveer 4,5 km doorheen Bonheiden Centrum

Wie: Architectuurwandeling o.l.v. Jan Van DaeleBonheiden
bottom of page