top of page

Basel

Basel

Driedaagse Kunstontmoeting naar Basel

Drie dagen Basel - aan het drielandenpunt Zwitserland, Duitsland en Frankrijk - proeven van drie verschillende culturen

Voorbeeldprogramma


dag 1

 • Koffiestop langs autoweg op heenreis rond Luxemburg

 • Geleid bezoek aan Centre Pompidou Metz (met lokale gidsen) + korte architectuurwandeling in de omgeving (o.l.v. Jan)

 • Lunch in Centre Pompidou Metz

 • Koffiepauze + bezoek chapelle Notre Dame du Haut, Ronchamps (o.l.v. Jo en Jan)

 • Inchecken hotel (bv. Hotel DREILANDERBRÜCKE 4*), Weil-am-Rhein (D)

 • Gezamenlijk diner


dag 2

 • Bezoek aan Vitra campus, Weil-am-Rhein (met plaatselijke gidsen)

 • Lunch in de bedrijfscantine

 • Bezoek aan Beyeler Foundation, Riehen bij Bazel (o.l.v. Jo en Jan)

 • Met bus naar Bazel Stad voor Kunst- en Architectuurwandeling (o.l.v. Jo en Jan)

 • Gezamenlijk diner


dag 3

 • Bezoek aan Goetheanum in Dornach (met lokale gidsen)

 • Terugrit met stop in Colmar

 • Lunchpauze in Colmar met mogelijkheid bezoek museum Unterlinden

 • Stop onderweg naar huis voor snack

Reisbegeleiding: Jo Haerens en Jan Van DaeleBasel

Verdere toelichting bij het programma


Onze eerste halteplaats, het Centre Pompidou Metz, brengt ons onmiddellijk in de sfeer: de wisselende tentoonstellingen van eigentijdse kunst zijn opgesteld in een spectaculaire architectuur van Shigeru Ban. Is het een circustent of een Chinese hoed? Verwondering, dat is het thema van deze reis. En met volle teugen genieten van moderne kunst.


We bezoeken het museum en de tentoonstelling met een plaatselijke gids


___

Hoog op een heuvel in de Vogezen ligt een bedevaartsoord waarvan de oorsprong teruggaat tot ver vóór onze tijdrekening, Chapelle Notre-Dame du Haut, Ronchamp. Een sacrale plek waarvoor zelfs atheïst Le Corbusier in de ban geraakte en er één van zijn meesterwerken, misschien wel zijn mooiste, hier te bouwen, de kapel van de Notre-Dame du Haut. 


Later, in de flank van de heuvel verscholen, heeft Renzo Piano enkele intieme kloostergebouwen toegevoegd. Deze site is een parel voor architectuurliefhebbers en laat de bezoeker niet onbewogen achter, of je gelovig bent of niet. Hier krijg je voeling met wat ons in ons aards bestaan drijft en hoe ons leven in verband staat met de kosmos en de gehele schepping.


Bezoek o.l.v. Jan van Daele en Jo Haerens


___

Nergens ter wereld vind je zoveel internationaal befaamde architecten terug op zo'n kleine plek, en al zeker niet binnen het domein van een fabriek. De Vitra Campus in Weil-an-Rhein, waar designmeubelen vervaardigd worden, laat ons toe kennis te maken met eigentijdse architectuur en vormgeving. Een bezoek dat je niet meer loslaat en je interesse voor ruimte, vorm en materiaal alleen maar kan aansterken.


Geleid bezoek op het terrein van de Vitra fabrieken met lokale gidsen.

____

Beyeler Foundation, Riehen (Basel), het mooiste museumgebouw van de hele wereld, zo wordt vaak over dit museum  gezegd. Een prachtig gebouw in een prachtige omgeving, ontworpen door de Italiaans architect Renzo Piano


Maar ook de collectie is zeer de moeite waard met telkens weer verrassende wisselende tentoonstellingen. Nog een topper van deze reis.


Vrij bezoek met inleiding op de architectuur en de kunstwerken door Jo en Jan


___

We exploreren de stad Basel vanaf het station tot aan zijn historische stadskern aan de Münsterkerk. Via architectuur en kunst in het openbaar krijgen we een beter beeld van haar geschiedenis, haar cultuur en haar inwoners.


Kunst- en architectuurwandeling o.l.v. Jan en Jo.


____


Iets buiten Basel, in de groene heuvels van de Jura, bezoeken we het Goetheanum in Dornach, het hoofdgebouw van de nog zeer actieve antroposofiebeweging. Het Goetheanum is een mooi voorbeeld van organische architectuur en ontworpen door Rudolf Steiner,  de grondlegger van de antroposofie. Dit gebouw en deze plek hebben ook iets sacraals, net zoals bij de kapel van Le Corbusier in Ronchamps. Beiden zijn gebouwd met dezelfde geaavnaceerde betonbouw technieken, maar waar bij Ronchamps het gevoel wordt aangesproken, neemt bij het Goetheanum het verstand de bovenhand. Het imposanteGoetheanum als humanistische tegenpool van de kleine intieme kapel van Le Corbusier in Ronchamps.

Geleide wandeling door lokale gidsen.


___


Op onze terugweg houden we halt in Colmar, een prachtige historische stad en recent vernieuwd, met het terug openleggen van nog meer vlietjes en kanaaltjes. Een kruising van Venetië en Brugge, ongeveer halfweg beide steden. Onze aandacht gaat vooral naar het Museum Unterlinden, dat wereldberoemd is voor zijn Isenheim-altaarstuk uit 1516. Recent kreeg dit museum en de volledige stadsomgeving een complete make-over door het Baselse architectenduo Herzog & de Meuron.Reisimpressies


Weekend van vrijdag 13 tot zondag 15 oktober 2017


Beste Jo en Jan, Graag willen we jullie nog eens extra bedanken voor de mooie driedaagse kunstontmoeting, het was ontspannend voor ons en toch leerrijk en zeer verrijkend. De doorgestuurde foto' zijn ook een mooie herinnering. Lieve groeten van M. en J.


Jan, bedankt, een schitterende, veelzijdige, culturele en gastronomische reportage als blijvende herinnering. Dankjewel! Groetjes ook aan Jo, I. en R.


Beste Jo, Ik ben nog aan het nagenieten van de heerlijke uitstap naar Metz en Basel. Wat een organisatie en energie om ons zo veel te laten zien en proeven en laten genieten van al dat schoons. En we kregen er als toetje nog de 'Col du Bonhomme' in het prachtige herfstzonnetje bij. Zalig was het ! Groetjes, L.


Dag Jo en Jan, Dankjewel voor het mooie weekend. Voor mij was het heel, heel leerrijk en super aangenaam. Een weekend om nooit te vergeten. Nogmaals dankjewel en tot donderdag. Groeten, R.


Lieve Jo en Jan! Langs deze weg ook nog eens laten weten hoe goed jullie er weer in geslaagd zijn om zoveel mensen een fijne tijd te bezorgen! Voor mij was het toch weer even wennen, zoals jullie gemerkt hebben, zaterdagvoormiddag ! De traktatie voor mijn hoedje heeft mijn gemoedsrust (helemaal los van al het moois dat we mochten ervaren!) zorgde ervoor dat ik een heeeeel fijne zondag mocht ervaren, op alle gebied! Hadden jullie gisteren gevraagd "doen we er nog een paar dagen bij?" Ik had volmondig " ja" gestemd!!! Hartelijke groetjes! En dit bloemetje is voor jullie, Y.


Dag Jan, Dank je wel voor deze leuke foto's vanuit een andere kijk op onze reis. Mooie souvenirs aan een boeiende en verrassende kunstontmoeting en aan een fijn gezelschap met twee uitstekende organisatoren. Dank aan jullie beiden! Hartelijke groeten, I. en M.


Weekend van 11 en 13 oktober 2018

Beste vrienden, In het Centraal Station van Antwerpen heet een mooi gedicht van Jan Van Nijlen de reizigers welkom: 'Bericht aan de reiziger: bestijg de trein van je trein nooit zonder uw valies vol dromen .............................​' Donderdagochtend hebben we onze valies gevuld met dromen en vertrokken we met de autobus richting Dreiländerbrücke. Drie dagen lang hebben we onze dromen hoopvol laten vliegen en vandaag rijden we weer naar Bonheiden, onze valies
vol uitroeptekens voor de prachtige architectuur die we mochten bewonderen: 

 • Centre Pompidou in Metz

 • de geraffineerde gebouwen op de Vitra Campus

 • Bazel stad

 • Vol ontroering voor de sacrale stilte in de Chapelle Notre Dame du Haut te Ronchamp. De muziek die ons ernaartoe begeleidde en het gezang door de zusters lieten niemand onberoerd.

 • Vol gedachtestreepjes (en af en toe wat gezonde wenkbrauwfronsen) bij de antroposofie van Rudolf Steiner in het Goetheanum

 • Vol bewondering voor de Beyeler Foundation en het museum Unterlinden.

Voor deze bijzonder geslaagde kunstdriedaagse willen we graag vier mensen van harte danken.Jan en Joke: hun grondige voorbereiding en uitleg, het praktische boekje als houvastje, de makkelijke oortjes, de muziek onderweg, de plaatselijke gidsen, het mooie hotel, de zorg en bezorgdheid voor ons allemaal...Stefaan: onze chauffeur die ons veilig en rustig door vijf landen gidste. Op de zijkanten van zijn autobus laat hij op zijn manier de reizigers dromen met een gedicht van Geert De Kockere:In de zachte luxe van de liefde, laat je je graag vervoeren. Lekker zij aan zij, tot in de zevende hemel. En je hoopt steeds dat het de reis van je leven is. En de vierde? Drie dagen lang wandelden we onder een stralende, nazomerse zon in een decor van herfstkleuren). Iemand van ons moet dus zeker een mandje eieren naar de clarissen gebracht hebben! Dank uit naam van de 44 deelnemers. Jo V.


Beste Jo, Hartelijk dank voor het doorsturen van de foto's. Nog eens proficiat voor de puike organisatie. Wij hebben heel veel gezien, bijgeleerd en ten volle genoten van al het mooie. L. & G. L.


Dag Jan en Jo, Heel erg bedankt voor deze mooie ervaring. Ik heb met volle teugen genoten van alle mooie dingen en van het gezelschap . Tot ziens. E.F.


Beste Jo en Jan, Hartelijk dank voor de onvergetelijke driedaagse, een mooie, cultuurrijke en boeiende uitstap, die vooral dankzij jullie, maar ook dankzij de chauffeur en de plaatselijke gidsen zeer succesvol verlopen is. Deze trip was om het met één woord te zeggen: een meesterwerk! Met vriendelijke groeten, G.J.


Dag Jo, Nogmaals heel erg dank voor die zalige driedaagse mindfullness van absoluut kunstgenot! Alvast heel erg dank en beste groetjes, ook aan Jan! M.


Dank je, Jo, voor deze speciale attentie! Ronchamp was inderdaad een heel merkwaardig moment.
Wat je er zag, voelde of dacht kreeg een andere dimensie: meer verheven, sacraal. Het was een unieke ervaring! Hartelijke groeten, ook aan Jan! T.


Lieve beste vrienden Jo en Jan, Het was…..wederom genieten. Een fijne groep mensen ,waardevolle en boeiende begeleiding …… DANK DANK DANK én doe zo verder!!! H. M.


Ronchamp: lieu de mémoire….

Notre-Dame du Haut,

Notre-Dame d’en Bas.

Culte de la mère de la terre,

Culte de la mère, la Vierge Marie

Je vous salue, Marie

Temple païen

Chapelle chrétienne

Eglise gothique

Eglise néogothique

Eglise détruite

Chapelle ressuscitée

Béton percé de fenêtres

Ciel tombé du ciel

Formes courbées

Vues imprévues

Gargouille toujours présente

Sanctuaire à deux visages

Statue de Marie tournée vers les pèlerins

en dehors et à l’intérieur

Porte close, porte ouverte

Plénitude de vide

Vide rempli de lumière

Chant des sœurs

Voix claires, prières adressées

au Dieu caché et omniprésent.

Cierges lancent leurs flammes dans l’air sacré

L’un après l’autre des nôtres y ajoutent une lumière de plus.

Chapelles cachées couleur gris, couleur rouge foncé

Une petite lumière sur l’autel

Verrières claires en rouge, vert et blanc

La mer…le ciel…

Prières en couleurs

En haut,

le toit courbé

En bas

la terre en descente

Une tente abrite le temps des mortels.

Le clocher nous invite à méditer ce temps

Le sœurs restent,

priant, travaillant et accueillant.

Pèlerins de toutes confessions quittent ce lieu

gardant dans leur cœur

ce lieu indicible.


Emmy Vermeulen 11-10-2018

bottom of page