top of page

Antwerpen 2

Antwerpen 2

Kunst op de Campus, Universiteit Antwerpen

Hoe een doelgerichte 1% regel heeft geleid tot een prachtige en interessante verzameling hedendaagse Belgische kunst.

Kunst op de Campus, een initiatief van de UAntwerpen

Kunst op de Campus telt een collectie van om en bij 1100 schilderijen, sculpturen en andere uitingen van hedendaagse kunst. Die kunstwerken zijn niet ondergebracht in museumzalen of afgesloten ruimtes voorbehouden voor het academisch personeel. Integendeel, de kunstwerken staan in het publiek domein, buiten op de campussen, of in gangen van de collegezalen, waar de studenten dagelijks voorbijkomen.

"Kunst dwingt onbewust respect af voor de omgeving. Daarom brengen we onze schilderijen en sculpturen niet onder in een afgebakend ‘museumpje’, maar integreren we ze in de leefwereld van personeel en studenten. Want kunst is als wetenschap: ze zijn allebei grensverleggend.", zo zegt Ernest Van Buynder, erevoorzitter van de commissie.


Deel 1: Stadscampus (Antwerpen)

In een eerste  van de drie luiken bezoeken we de kunstwerken en de architectuur  van de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen. Gerenoveerde gebouwen uit Antwerpen's Gouden Eeuw, maar ook intrigerende hedendaagse architectuur.


In alle gebouwen is er fascinerende kunst van hedendaagse Belgische kunstenaars te ontdekken. Een uitzonderlijke rondleiding doorheen een onbekend stukje Antwerpen.

  • Wie:     Stadsgids UA (onder begeleiding van Kunstontmoetingen)

  • Waar:  UA, Stadscampus, Antwerpen


Deel 2: Drie Eiken (Wilrijk)

Tijdens het bezoek aan de Stadscampus UA konden we reeds de kunstwerken en de architectuur in het stedelijk kader bekijken. In het 2de luik ontdekken we kunst en architectuur op de buitencampus Drie Eiken te Wilrijk. De wandeling verloopt grotendeels in de natuur van het parklandschap. Af en toe gaan we binnen in een universiteitsgebouw om kunstwerken te bekijken.

  • Wie:     Stadsgids UA (onder begeleiding van Kunstontmoetingen)

  • Waar:  UA, Drie Eiken, Wilrijk


Deel 3: Middelheim (Antwerpen)

In het derde luik van de Kunst op de Campus ontdekken we de Middelheimcampus van Universiteit Antwerpen. De wandeling start aan de voormalige Koloniale Hogeschool van België, nu het rectoraat. De wandeling doorkruist de hele campus, met interessante architectuur en kunstwerken, buiten en binnen.
Opnieuw een ontdekking van een artistieke universiteit.

  • Wie:    Stadsgids UA onder begeleiding van Jo Haerens

  • Waar:  Rectoraat UA, Middelheim


Deel 4:  Museum to Scale 1/7, Stadscampus - Gebouw R

Museum to Scale 1/7 telt meer dan honderd minimuseumzalen uitgewerkt door evenveel Belgische kunstenaars. Deze grootse reeks kwam tot stand onder impuls van Ronny Van de Velde. Ze biedt een verbluffend overzicht van de beeldende kunstscène sinds de jaren 1960


Na exposities in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten te Brussel, in het Baker Museum in Naples (Florida), in de Kunsthal te Rotterdam en in de Fondazione Ghisla te Locarno krijgt Museum to Scale 1/7 nu een permanente plek op de Universiteit Antwerpen.


  • Wie: Het museum is vrij toegankelijk op weekdagen tot 18 uur.

  • Waar: Universiteit Antwerpen, Stadscampus - Gebouw RAntwerpen 2

Extra toelichting

Hier een youtube clip over Kunst op de Campus: https://youtu.be/E23iqSfttpU


Wil je je verder verdiepen in enkele werken en hun kunstenaars?bottom of page