top of page

Oud jaar - nieuw jaar!

Nieuwsbrief n°
26
29 dec 2023
Met deze nieuwsbrief willen we je een mooi 2024 toewensen: een jaar van hoop, vrede en lichtpunten die inspiratie geven. Om deze dagen op het jaareinde te omkaderen schreven we samen met Ignace Bossuyt twee nieuwe dialogen.

Jo en Jan

29 dec 2023

In deze kersttijd dialogeren fragmenten uit Bachs kerstcantates met Pieter Bruegel de Oude, Robert Campin en Petrus Christus.  Veel facetten van het kerstverhaal komen in de muziek naar voor: het feestelijk karakter, de vreugde bij de engelschaar en de meditatie.  Elke schilder belicht één van de drie thema's in hun eigen stijl. We nodigen je graag uit om de muziek te beluisteren en bij de beelden gebruik te maken van de aangegeven linken  waardoor je de schilderijen van heel dichtbij kan bekijken.


De overgang van oud naar nieuw maken we met de componisten Guillaume Dufay, Samuel Scheidt en de bekende miniaturisten, de Gebroeders van Limburg. Van Dufay beluisteren we twee nieuwjaarsliederen in de stijl van pittige Franse chansons. De compositie van Samuel Scheidt is dan weer religieus geïnspireerd en zijn werk brengt ons naar de protestantse vroeg-barok in Duitsland.  Als antwoord laten we enkele pagina's zien uit het werk van de Gebroeders van Limburg.   Les Belles Heures du Duc de Berry  en Les Très Rices Heures du Duc de Berry zijn  vroeg 15de-eeuwse manuscripten die in deze dialoog bij de maand januari alle luister bijzetten.


We wensen je veel luister- en kijkplezier.

bottom of page