top of page

Muziekverhalen, op de deining van het leven, en een uitnodiging voor een muzikaal weekend

Nieuwsbrief n°
12
27 mei 2021
Met Clara Schumann en Tchaikovsky begeven we ons naar de wereld van het bizarre, maar ook van wisselende emoties. Tegenover de componisten staan deze keer Kirchner en Munch. En verder nodigen we jullie uit voor een muzikaal weekend op 5 en 6 juni.

Jo en Jan

27 mei 2021

Muziekverhalen 37 en 38, op de deining van het leven


Met Clara Schumanns Ballet  des Revenants en Tchaikovsky’s Dumka begeven we ons enerzijds naar de wereld van het bizarre, lugubere en bovennatuurlijke en anderzijds naar de wereld van wisselende emoties. 

  • Op veertienjarige leeftijd componeert Clara de vier karaktervolle stukken  voor piano. Het ballet van de geesten is er het sluitstuk van en is het bewijs van al haar talent, zelfs op jonge leeftijd.

  • De Dumka van Tchaikovsky beantwoordt helemaal aan het karakter van de oorspronkelijke Oekraïnse volkse melancholische ballade: contrasterende fragmenten met een wisselende emotionele impact. Je hoort een langzame, droefgeestige inzet, gevolgd door snellere, dansante passage, en aan het slot een terugkeer tot de sfeer van het begin.


Tegenover de componisten staan deze keer Kirchner en Munch. Kirchner, onder de indruk van de balletten van Mary Wigman, schildert in 1926 De dodendans van Mary Wigman. Hierin vinden we Clara Schumanns sfeer terug. Munch laat ons met zijn Levensdans meedeinen op de wisselende emoties van hoop en  wanhoop.


Beide muziekverhalen laten een misschien onverwachte confrontatie zien maar vullen elkaar mooi aan. Voor een overzicht van de muziekverhalen, klik hier.


________


Noteer in je agenda: een muzikaal getint weekend op 5 en 6 juni.


We schreven het reeds eerder: recent publiceerde prof. Ignace Bossuyt een nieuw boek: De onvermoede schatkamer van de Duiste Barokmuziek. Van Schütz tot Bach (1650-1700) (Uitgeverij Sterck & de Vreese).

Tijdens twee online te beluisteren programma’s neemt Ignace Bossuyt je mee doorheen het verhaal en de muziek van deze onvermoede schatkamer.


Op zaterdag 5 juni van 10u tot 12u kan je op radio NPO4 luisteren naar het verhaal en de muziek uit de Duitse barok van 1650 tot 1700. In het programma Een goedemorgen met... is Ignace Bossuyt te gast en neemt hij je mee doorheen het boek en vooral doorheen de muziek.  Gegarandeerd dat dit een goede zaterdagmorgen wordt!

Kan je op zaterdagmorgen niet volgen dan kan je onderstaande linken gebruiken voor een herbeluistering. Het programma kan je ook als podcast downloaden.


https://www.nporadio4.nl/eengoedemorgenmet/gemist

https://www.nporadio4.nl/podcasts/eengoedemorgenmet

__


Op zondag 6 juni om 11 uur opent Ignace Bossuyt opnieuw de deuren van de schatkamer van de Duitse barokmuziek tussen 1650 en 1700. Deze keer krijg je vanuit het Concertgebouw te Brugge een lezing door Ignace Bossuyt en een concert door Korneel Bernolet. Op het klavecimbel brengt Korneel Bernolet de muzikale schatten tot leven. Deze lezing is een online streaming en kan je gratis volgen.


https://www.concertgebouw.be/nl/ignace-bossuyt-korneel-bernolet

Ook deze lezing is nog achteraf opnieuw te beluisteren.



We wensen je veel lees- en luisterplezier.

bottom of page