top of page

Muziek en beeldende kunst in dialoog, reeks 3

Nieuwsbrief n°
25
10 dec. 2023
De twee dubbellezingen in het najaar waren een mooie bekroning van twee reeksen dialogen tussen muziek en beeldende kunst. We mochten dit brengen voor een enthousiast publiek dat door de beelden en de vaak indringende muziekfragmenten geraakt werd. We gaan op de ingeslagen weg verder.

Jo en Jan

10 dec. 2023

Klanken, verhalen en beeldende kunst met elkaar confronteren wordt een thema dat stilaan een vertrouwde plaats heeft bij Kunstontmoetingen. We willen jullie dan ook graag meenemen voor een derde reeks dialogen. Deze keer nemen we geen thema of muziekgenre als uitgangspunt, maar geven we onszelf de vrijheid om te grasduinen in de rijke wereld van muziek en beeldende kunst.


We zijn gestart met het thema Vanitas. Georg Friedrich Haendel wordt met zijn oratorium Il trionfo del tempo e del Disinganno geconfronteerd met het werk van de Italiaanse schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio en de Franse schilder Georges de la Tour. Ijdelheid, vergankelijkheid en tijdelijkheid voeren de hoofdtoon.


Heel wat feestelijker gaat het eraan toe in de tweede dialoog. We reizen naar Florence waar in 1436 de Duomo Santa Maria del Fiore feestelijk wordt ingewijd. Speciaal voor deze gelegenheid schreef de componist Guillaume Dufay één van zijn onbetwiste meesterwerken: het motet Nuper rosarum flores. Het is een prachtig voorbeeld van een complexe muzikale constructie die een rijke klankschoonheid niet in de weg staat. Diezelfde complexiteit en tegelijk harmonische schoonheid vinden we als antwoord op Dufay in de koepel van Brunelleschi, een meesterwerk van technisch vernuft dat hij tot een goed einde bracht.


We nodigen jullie dan ook van harte uit om regelmatig op de site te komen kijken en mee te genieten van de wondere wereld van klanken en beelden.


PS:

Hieronder als smaakmaker een evocatie van de meesterwerken van Brunelleschi en Dufay. Uitvoering van het Huelgas-Ensemble, Paul Van Nevel.


Foto boveaan: een detail uit Music I van Gustave Klimt, 1895, Neue Pinakothek München.

bottom of page