top of page

Juweeltjes van ongekende kleinmeesters

Nieuwsbrief n°
10
29 april 2021
Het moet niet altijd Bach zijn. In elke canon of 'top 100' bulkt het natuurlijk van meesterwerken. Maar dat doet onrecht aan topstukken van minder gekende meesters. Die werken komen weinig aan bod gewoon omdat hun schepper toevallig minder bekend is. Spijtig en onterecht.

Jo en Jan

29 april 2021

Twee weken verder in deze lockdown en opnieuw 2 nieuwe muziekverhalen. Met n°33 kiezen we voor een briefwisseling tussen 2 componisten en 2 schrijvers/dichters, 'brieven in woord en klank' die uitdrukking geven aan het spanningsveld van een dialoog op afstand:

  • een briefcompositie tussen Philippus de Monte en de Engelse componist William Byrd uit 1583/1584

  • briefgedichten tussen Astrid Haerens en Mustafa Kör geschreven tijdens de poëzieweek in februari 2021.


Muziekverhaal 34 brengt ons terug naar het jaar 1685 in het Frankrijk van Louis XIV. Toeval of niet: precies in hetzelfde jaar wordt de Saint-Didierkerk in Asfeld ingewijd, de fameuze kerk in de vorm van een viola da gamba, én verschijnt in Parijs de eerste uitgave met solomuziek voor viola da gamba, Pièces de violle

  • De componist is Sieur De Machy, voornaam, geboorte- en sterfjaar zijn onbekend. Niettemin betekende deze uitgave, zijn enige productie, een mijlpaal in de geschiedenis van de gambamuziek. 

  • De kerk van Asfeld is atypisch en apart in menig opzicht. Barok, maar eigenlijk ook weer niet. Italiaans, Byzantijns, Romeins? Voor de bouwheer landgraaf Jean-Jacques de Mesmes moet de kerk een voorwendsel geweest zijn om een muziektempeltje te bouwen voor intieme viola da gambaconcerten. Sieur Fleury, de architect, is verder onbekend, dit lijkt zijn enige bouwwerk, maar van een akoestisch niveau en esthetische originaliteit die vandaag nog steeds verbluffen.


______


Tenslotte brengt De Monte uit verhaal n° 33 ons naadloos naar het Lunalia-festival in Mechelen waar alle concertuitvoeringen online te beluisteren zijn. Het festival loopt dit jaar onder het motto 'Het Lied van de Berg en de Maan' van 24 april tot 8 mei en brengt hulde aan Philippus de Monte die exact 500 jaar geleden in Mechelen geboren werd. Je vindt er bv. een mooie brochure over de Monte, als een aanvulling van ons muziekverhaal n°33. En hier vind je het progrmma. En luister hier naar Artist in residence Floris De Rycker die een ode brengt aan Philippus de Monte vanuit de Sint-Romboutstoren van Mechelen.

bottom of page