top of page

Het leven als inspiratie: Bizet, Smetana en Wouters

Nieuwsbrief n°
9
15 april 2021
Muziek en kunst die hun inspiratie vinden in het lief en leed van het dagelijkse leven.

Jo en Jan Van Daele

15 april 2021

De muziekverhalen 31 en 32 staan helemaal in de kern van het leven.

  • De Kinderspelen van Georges Bizet is een muziekverhaal vol vreugde en geluk. Het is puur genieten van de muziek die hij componeerde voor twee jongedames. Of, zijn ze ook geïnspireerd door zijn nakend vaderschap? Daarenboven voegt de live uitvoering vanuit het Amsterdamse Concertgebouw, gespeeld door Ivana Alkovic en Maarten den Hengst een extra dimensie toe. Een huisconcert speciaal voor jou als lezer, zo lijkt het wel. Schilderijen en gedichten geven een antwoord op de speelse stukjes.

  • Smetana en Rik Wouters: op het eerst gezicht een niet zo voor de hand liggende combinatie. Maar toch: Smetana “wil zijn leven in muziek weergeven” en Wouters vindt “schilderen, beeldhouwen en tekenen even belangrijk als eten”.  Voor beiden is de dramatiek van het leven de inspiratiebron.

___________


In de kijker: Lezen en luisteren een perfecte combinatie!

Op 15 april 2021 verscheen van de hand van Ignace Bossuyt een nieuw boek: De onvermoede schatkamer van de Duiste Barokmuziek. Van Schütz tot Bach (1650-1700) (Uitgeverij Sterck & de Vreese).

Ignace Bossuyt opent de deuren van de onvermoede schatkamer van de Duitse barokmuziek tussen 1650 en 1700, de periode na de Dertigjarige Oorlog. Een uitzonderlijk rijke tijd die vooral opvalt door open artistieke grenzen en de daaruit voortvloeiende assimilatie van zee diverse invloeden. Bossuyts boek staat vol geheimtips voor zelden gehoorde werken van bekende en minder bekende componisten. Hij bezorgt de lezer het zalige gevoel dat gepaard gaat met het horen van een schitterend muziekwerk waarvan men enkele minuten eerder het bestaan niet eens kende. QR-codes bij elk muziekwerk leiden meteen naar het juiste muziekfragment.

Ignace Bossuyt is emeritus professor musicologie aan de KU Leuven.

bottom of page