top of page

Het Credo in Biber's Missa Salisburgiensis en de dom van Salzburg

Nieuwsbrief n°
3
20 januari 2021
Overweldigend, triomfalistisch, monumentaal, jubelend, grandioos,… dat zijn de adjectieven die het Credo van Biber oproepen.

Jo en Jan

20 januari 2021

Met het nieuwe muziekverhaal verplaatsen we ons naar Salzburg. In 1628 werd er de nieuwe kathedraal ingewijd, monumentaal, grandioos versierd en bekroond met een  indrukwekkende koepel. Architect en kunstenaars kwamen uit Italië en exporteerden de nieuwe barokke stijl  ten noorden van de Alpen. Een primeur! Van daaruit zou deze stijl zich over heel Oostenrijk en Zuid-Duitsland verder verspreiden. Pracht en praal van de barok dienden als contrareformatorische propaganda van de Kerk om de almacht van God en de triomf van de Kerk en haar vertegenwoordigers uit te dragen.


In oktober 1682 werd in Salzburg de oprichting herdacht van het klooster Sankt Peter door de heilige Rupert 1100 jaar voordien, met als hoogtepunt een liturgische dienst in de kathedraal. Voor die gelegenheid componeerde Biber de Missa Salisburgiensis. Die werd met grote luister uitgevoerd door meerdere koren, die, verspreid over de marmeren tribunes van de kathedraal, de ruimte vulden met overweldigende klanken.


We kiezen uit deze mis het Credo, de kern van het katholieke geloof zoals opgelegd door het Concilie van Trente, en luisteren naar een uitvoering in de dom van Salzburg. Terwijl de uitvoering zich ontrolt, kijken we rond in de kathedraal en zien vers na vers het Credo afgebeeld in de rijke decoratie. Werkelijk verbluffend hoe de klankregie van Biber naadloos aansluit bij de imposante architectuur, de overweldigende decoratie, de vele muur-schilderingen en sculpturen. Een ongezien, 'hemels' spektakel.


Klik hier om het muziekverhaal te lezen, het Credo te beluisteren en de dom van Salzburg virtueel te bezoeken.bottom of page