top of page

Haendel in de schijnwerpers

Nieuwsbrief n°
20
4 december 2022
We zetten Haendel in de schijnwerpers.
De eerste muziekdialoog van deze tweede reeks startte met Haendel en het verhaal van de verliefde Apollo.
In muziekdialoog 8 leven we mee met de wanhoop van Lucretia.

Jo en Jan

4 december 2022

Het is Titus Livius die de geschiedenis van Rome neerschreef in twintig boeken en het eerste boek afsloot met het dramatische verhaal van Lucretia.


Haendel vindt hier inspiratie voor een Italiaanse cantate die vermoedelijk al ontstond aan het einde van 1706 toen hij naar Italië trok. In de muziekdialoog horen we het slotdeel van de cantate waarin Lucretia een hele scala aan emoties doormaakt:  verdriet, klacht, wanhoop en berusting.


Het antwoord op dit werk vinden we in twee Lucretia portretten van Rembrandt.  Ook hier worden we deelgenoot van Lucretia’s gevoelswereld en weet Rembrandt in zijn rijpere schilderstijl dit alles in beeld te brengen.


Lucretia bij Rembrandt en Haendel, nu te lezen, te beluisteren en te bekijken in muziekdialoog n°8 Lucretia


Wil je graag meer weten over het leven en de composities van de jonge Haendel? Ignace Bossuyt publiceerde zopas bij Davidsfonds /Standaard Uitgeverij het boek Georg Friedrich Haendel. De Jonge jaren (1685-1713). Je krijgt een inkijk in het leven van de jonge componist in Duitsland en ziet hem zijn weg banen in Italië. Eenmaal terug in Duitsland roept opnieuw het buitenland en vinden we hem vanaf 1713 als “vrije” operacomponist in Londen. Voor het boek een eindpunt, voor Haendel een nieuwe creatieve periode.

Geen boek over Haendel zonder muziekbeluistering. Tekst en muziek gaan hand in hand dankzij QR codes waardoor je bij het lezen ook kan luisteren. Een tip voor onder de kerstboom!


Georg Friedrich Haendel. De jonge jaren (1685-1713)

Davidsfonds / Standaard Uitgeverij nv.

ISBN 978 90 223 3954 1

bottom of page