Blijf-in-je-kot
102
Coronablog 2020 n°
29 juni 2020 - Corona-creatief, ook in Spanje
Opmerkelijke uitingen van corona-creativiteit vanuit Catalonië.
We kijken even terug op 100 dagen lockdown. Ongetwijfeld herinneren we ons nog de hamsterwoede van die eerste dagen. Dat inspireerde Ruben Stelli die de Pop Corn song (Gershon Kingsley, 1969) vertolkte met wel een zeer banaal instrument. Ruben Stelli is een jong Nederlands ontwerper, art-director en creatief denker. Maar nu reizen we virtueel naar Catalonië.
Creativiteit en flexibiliteit, dat zullen sleutelbegrippen blijven in de komende tijd. Ondanks het sluimerende virus, toch nog een enigszins normaal sociaal leven leiden, dat is het plan. Zo ook in Catalonië, met hun sardanes bij voorbeeld, de populaire volksdansen die ze vooral in het voorjaar, ter gelegenheid van Sant Jordi (23 april), de meifeesten of Sant Joan (24 juni) uitvoeren op straten en pleinen.
Hier sardanes in Barcelona in pre-corona tijden,
En hier ter gelegenheid van het e-Festa Major de Sant Jordi in april van dit jaar en iedereen in zijn kot (uitgevoerd door Agrupació Sardanista de Montgat)
En tenslotte, in mei in Alguaire, wanneer men terug buiten mag, maar met masker en een distancing stick.
Een gelijkaardig verhaal voor de Liceu, de befaamde opera van de Spaanse stad Barcelona, gevestigd aan deRamblas. Op 1 mei sturen ze met een korte video-opname een boodschap van hoop de wereld in, opgedragen aan al die mensen en families die van de gevolgen van het coronavirus zwaar hebben geleden.
Het Symfonieorkest en het koor van de Gran Teatre del Liceu met de Canarische tenor Jorge de León vertolken een indrukwekkend "Nessun Dorma" van Puccini's opera ‘Turandot’, een opera die herinnert aan de heropstart van de Liceu in 1999 na een verwoestende brand en nu ook het signaal wil zijn van de heropstart.
Verleden week, op 22 juni, zond het Liceu in live streaming een heel speciaal concert uit, 'Concierto papa el bioceno', een idee van de Madrileense kunstenaar Eugenio Ampudia. Het strijkkwartet UceLi speelt ‘Crisantemi’ van Puccini. In plaats van toeschouwers zitten kamerplanten op de 2.292 zitplaatsen. De planten werden na de uitvoering geschonken aan 2.292 gezondheidswerkers, vergezeld van een certificaat van de kunstenaar. De naam van het concert, Bioceno, zou kunnen verwijzen naar de verzameling levende wezens die samen leven in een biotoop, een soort bubbel. Kijk en luister hier naar dit surrealistisch schouwspel. Geen concert zonder applaus, ook hier kan het niet ontbreken, een applaus van de planten voor de zorgverstrekkers.
Nu wordt het operaseizoen 2020/2021 gelanceerd, al worden het ook daar uitvoeringen met beperkingen. Het thema is 'obsessies'. Met opera's, ballet, symfonische muziek en parallelle activiteiten wil het Liceu dit thema van het menselijke gedrag uitdiepen. De Japanse kunstenaar Chiharu Shiota, bekend van haar installaties met draad, textiel en oude gebruiksvoorwerpen, werd uitgenodigd als het boegbeeld van dit seizoen. Ze zal ook voor Liceu een installatie creëren.
Bekijk hier de prachtige trailer om het seizoen aan te kondigen.
En als afsluiter, deze laatste uiting van creativiteit, maar in een andere sector. Ook heel het wielerseizoen 2020 ligt overhoop. De voorjaarsklassiekers zijn afgelast en de Ronde van Frankrijk uitgesteld tot begin september. Ook de Giro en de Vuelta schuiven op tot in het najaar. Voor de Vuelta, normaal 2e helft van augustus wordt het nu eind oktober. Als alles goed gaat, uiteraard en er geen al te grote 2e golf komt.
Dezelfde Madrileense kunstenaar Eugenio Ampudia van daarnet zag de bui al hangen bij de vorige editie van de Vuelta. Hij ontwierp de Vuelta in El Prado en kan je hier zelf bekijken. De renners doorkruisen normaal het prachtige landschap van het Spaanse binnenland, hier doorkruisen ze de lege zalen van het Prado. De kunstwerken aan de muur zijn nu de toeschouwers geworden. Wat leven we toch in bizarre tijden.
Kunst, cultuur, geschiedenis worden eerst getuigen, dan toeschouwers en eindigen als acteurs in deze ongewone voorstelling.