top of page

Blijf-in-je-kot

2

Coronablog 2020 n°

20 maart 2020 - Beethoven

Speciaal voor het Beethovenjaar, van alles te beleven op klara.be

20 maart 2020 - Beethoven
20 maart 2020 - Beethoven

Vandaag was ik op bezoek bij Klara. Virtueel uiteraard, bij Klara.be.

Maar wat een schat aan informatie vond ik daar. ‘Blijf verwonderd’ staat er onder het Klara logo. En inderdaad, helemaal terecht.


Om te beginnen kan je Klara Live of Klara Continuo aanzetten, koptelefoon op om huisgenoten niet te storen, en het is reeds genieten van de achtergrondmuziek. ‘Klassiek leeft’!


In een ander scherm kan je dan verder snuisteren in de bibliotheek met videofragmenten of ‘Podcasts en downloads’. De naam Beethoven springt wel echt in het oog. Uiteraard, want dit jaar is het 250 jaar geleden dat hij geboren werd. Musici en orkesten hebben over de hele wereld dit feestjaar aangegrepen om een ode aan de componist te brengen. Maar veel van die plannen vallen nu in het water ;-(


Gelukkig is er op het internet veel te ontdekken en te beluisteren. Wanneer je ‘Beethoven Podcast’ in de zoekbalk intypt, kom je terecht op de pagina

https://klara.be/beethoven-podcast

en zie… we zijn uren zoet. In een 9-delige radioserie van telkens ongeveer 2 uur vertelt Jan Caeyers over het leven en werk van de componist. Een audioboek, doorspekt met vele muziekfragmenten. Jan Caeyers is musicoloog en dirigent, maar vooral één van de grootste Beethoven-specialisten ter wereld. Tien jaar geleden schreef hij dé ultieme biografie van Ludwig van Beethoven. Dat boek werd eind 2019 heruitgegeven, speciaal voor het Beethovenjaar 2020.


Veel luchtiger is het verhaal over de voorouders van Beethoven. Blijkbaar liggen zijn roots in Kampenhout!

http://www.kampenhout.testvds.com/historisch/beethoven.php


Er is daar zelfs een Beethovenwandeling, het Aert Van Beethovenpad, met startplaats aan de St.- Jozefskerk te Relst. Een tip voor een wandeling na het beluisteren van één van de sessies van de podcast?

https://www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/aert-van-beethovenwandeling/


Maar ook Mechelen claimt Beethoven-stad te zijn. In deze video van Overal Klassiek zoekt Sander De Keere het uit.

https://klara.be/video/wat-heeft-beethoven-met-belgie-te-maken


Hou je goed!

20 maart 2020 - Beethoven
bottom of page