Blijf-in-je-kot
1
Coronablog 2020 n°
19 maart 2020 - Van Eyck
Nu is de fameuze van Eycktentoonstelling gesloten is, heb ik ontdekt dat er nog een veel betere manier is om het Lam Gods te leren kennen. Er is een prachtige website gebouwd waar jullie zeker eens moeten gaan rondneuzen.
Deze surrealistische situatie van algemeen huisarrest is een kans om van het immense aanbod op het internet te proeven. Zo las ik vanmorgen in De Standaard een ‘blijf in uw kot’ rubriek met suggesties om thuis je tijd nuttig te gebruiken. Daarom ook deze rubriek, maar dan specifiek gericht op de cultuurfocus van Kunstontmoetingen.
Vandaag verdiepte ik me Van Eyck. Ik ben nog bij de gelukkigen die de Van Eyck tentoonstelling in Gent “live” konden bezoeken. Een hele ervaring was dat om de gerestaureerde kunstwerken van dichtbij te kunnen zien. Maar wat me vooral bijblijft, is de enorme toestroom van bezoekers. De organisatie verliep vlekkeloos, men was duidelijk op deze massa voorbereid. Het ingangsticket (dat alleen online te koop was) vermeldde een dag en een tijdsvenster. Per 10 minuten kon een nieuw groepje binnen. Was je te vroeg, dan moest je wachten. Eens binnen was het aanschuiven om toch dichterbij een bekend schilderij te geraken. Maar met wat geduld en drummen lukte dat wel. Van ‘social distancing’ was er toen nog geen sprake. Al bij al was het er rustig stil. Iedere bezoeker liep door de zalen met een audiofoon aan zijn oor om toch niets van de deskundige uitleg te missen. Uit de woorden die de bezoekers tussendoor met elkaar uitwisselden, kon je opmaken dat niet alleen Vlamingen naar hier waren gekomen. Hoe verder in de tentoonstelling, hoe meer mijn trots als Vlaming groeide. Kwam men echt wel van zo ver naar Gent om deze tentoonstelling te bezoeken? Van Eyck = werelderfgoed, dat was dus duidelijk.
Nu is de tentoonstelling gesloten, maar ik heb ontdekt dat er nog een veel betere manier is om het Lam Gods te leren kennen. Er is een prachtige website gebouwd:
http://closertovaneyck.kikirpa.be/
waar jullie zeker eens moeten gaan rondneuzen.
De website is opgebouwd als een museum en heeft talloze zalen. Elk van de panelen is apart te bekijken. Je kan op de schilderijen inzoomen tot op het punt dat je er met je neus tegen hangt. Je kan elke borstelstreek zien waardoor de gebroeders Van Eyck terug levend lijken te worden: je ziet hen haast elke streepje verf aanbrengen. Ben je meer geïnteresseerd in de restauratie, dan wordt dat ook grondig uitgediept, met fotomateriaal van voor, tijdens en na de restauratie. Ook vind je er talloze video's over het restauratieproject en het wetenschappelijk onderzoek. Ook de andere werken van Van Eyck kan je bekijken: op een wereldkaart duid je gewoon de stad aan waar zich een werk van Van Eyck bevindt en je krijgt het schilderij te zien in volle resolutie. Met het wieltje in je computermuis bedien je het vergrootglas dat elke detail in beeld brengt. Uren kan je hier vertoeven en telkens nieuwe zaken ontdekken.
Er zijn natuurlijk ook achtergrondteksten over de gebroeders Van Eyck, over de restauratie, over hun werken. En je vindt er links naar rapporten en onderzoeksdocumenten.