top of page

R'dam-Wassen.-Utr.

R'dam-Wassen.-Utr.

Tweedaagse Kunstontmoeting naar Rotterdam, Utrecht en Wassenaar

Leer hoe onze noorderburen eigentijdse Kunst en Architectuur integreren in hun steden

Voorbeeldprogramma


dag 1

 • Busrit naar Rotterdam

 • Koffie met croissant in Grand-Café Engels, Rotterdam

 • Kunst- en Architectuurwandeling in Rotterdam Centrum (o.l.v. Jo en Jan)

 • Vrije lunch in de Markthal

 • Busrit naar Wassenaar en bezoek aan Museum Voorlinden (bezoek met lokale gids, inleiding op de bus door Jan en Jo)

 • Busrit naar hotel in Rotterdam of Utrecht

 • Gezamenlijk diner in hotel


dag 2

 • Stadswandeling in de Utrechtse binnenstad (o.l.v. Jo en Jan)

 • Met de bus naar het Schröderhuis, ontworpen door Rietveld.

 • Gezamenlijke lunch in het Oude Tolhuys

 • Architectuurwandeling in de Uithof, de universitaire wijk van Utrecht (o.l.v. Jan)

 • Terug naar huis


Reisbegeleiding: Jo Haerens en Jan Van DaeleR'dam-Wassen.-Utr.

Verdere toelichting bij het programma


Rotterdam Centrum

In Rotterdam maken we een kunst- en architectuurwandeling, pal in het centrum van de stad. We ontdekken beeldende kunst in de openbare ruimte, in een decor van vernieuwende architectuur. We starten aan het imposante gloednieuwe Centraal Station, volgen het Beeldenterras langsheen de Westersingel, kruisen vervolgens het centrum tot aan de Coolsingel en eindigen aan Blaak met zijn  spectaculaire Markthal, de Sixtijnse Kapel van Rotterdam. Hier kan iedereen vrij.

Wandeling geleid door Jo en Jan


Museum Voorlinden, Wassenaar

Museum Voorlinden is een Nederlands museum voor hedendaagse kunst op het Landgoed Voorlinden te Wassenaar. De kunstverzameling van Joop van Caldenborgh staat bekend als de Caldic Collectie, de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland. Het museum is ondergebracht in een indrukwekkend hedendaags bouwwerk van architect Dirk Jan Postel.

Bezoek met lokale museumgidsen


Utrechtse binnenstad

Utrecht en moderne architectuur: dit staat op het programma van dag 2 van dit programma. We starten aan het totaal vernieuwde station, verder langs de Hoog Catharijne en het muziekcomplex Tivoli-Vredenburg naar Neude, “het leukste plein van Utrecht”. Daarna richting stadhuis via de schilderachtige grachten tot bij de Dom met de beroemde domtoren. Via de Mariaplaats naar de ‘Inktpot’, het grootste bakstenen gebouw van Nederland.

Wandeling o.l.v. Jo en Jan


Schröderhuis

Het Schröderhuis is ontworpen door Gerrit Rietveld in 1924 en staat nu op de lijst van het Unesco Werelderfgoed. Het is een icoon geworden van het modernisme en kan op een wereldwijde belangstelling rekenen. Het gebouw is nog in zijn oorspronkelijk staat inclusief de meubels die ook door Rietveld ontworpen zijn. Het hele gebouw oogt als één groot kunstwerk, een schrijn als het ware, maar dan wel een kunstwerk dat je mag betreden en van binnen bekijken, zij het welin heel kleine groepjes. De museumgids voert je door de verschillende kamers en demonstreert de spitsvondigheden in het ontwerp.

Bezoek met lokale museumgidsen


Uithof

Na de lunch gaat het naar de Uithof: de universitaire wijk van Utrecht. We vinden er een indrukwekkende staalkaart van actuele architectuur. Op doordeweekse dagen is het er behoorlijk druk met al die studenten. Maar zelfs op een kalme zondag blijft een bezoek aan de universiteitsbibliotheek toch een indrukwekkende belevenis.

Wandeling o.l.v. Janbottom of page