Nieuwsbrief n°
7
24 maart 2021
Vandaag is het precies 300 jaar geleden dat Bach de autografe partituur van “Six concerts à plusieurs instruments” - ook bekend als de Brandenburgse concerti - dateerde. Een mooie dag dus om één van deze Brandenburgse concerti in de kijker te zetten.
Jo en Jan
24 maart 2021
Vandaag is het precies 300 jaar geleden dat Bach de autografe partituur van “Six concerts à plusieurs instruments” -ook bekend als de Brandenburgse concerti- dateerde. Een mooie dag dus om één van deze Brandenburgse concerti in de kijker te zetten.
In het eerste concerto roept hoorngeschal ons naar buiten en worden we deelgenoot van een jachtpartij, het uitverkoren tijdverdrijf van de markgraaf van Brandenburg en zijn bevriende edellieden.
De cantate “Was mir behagt, ist nur die muntre Jagd“ kan gelinkt worden aan het eerste Brandenburgs concerto en is een virtuoze ode aan de jacht.
Kleurrijkdom in klanken, maar in dit muziekverhaal ook kleurrijkdom in Brusselse weefsels. De “Jachten van Karel V”, een tapijtenreeks naar de kartons van Bernard van Orley, beantwoorden de roep naar buiten en voeren ons vanuit het Brusselse paleis van de Koudenberg naar het Zoniënwoud. We krijgen een visueel dagboek van een keizerlijke uitstap in de Habsburgse familie.
___
De Passieweek komt eraan en daarbij ook de uitvoeringen van het passieverhaal. In de rijke passietraditie van het Concertgebouworkest Amsterdam neemt Bachs Matthäus-Passie een belangrijke plaats in.
We wijzen u graag op de gratis livestream vanuit het Concertgebouw Amsterdam op zaterdag 27 maart 2021 om 20u.
Dirigent Philippe Herreweghe brengt met het Collegium Vocale Gent, het Nationaal Kinderkoor en een keur aan gespecialiseerde vocalisten een uitvoering van deze passie.
Op de webpagina wordt met een infografiek het werk ook beknopt visueel voorgesteld.
https://www.concertgebouworkest.nl/en/concert/bachs-st-matthew-passion-1
___
De vernieuwde website wordt stilaan terug aangevuld met vroegere verhalen. De Coronablog die we tijdens de eerste lockdown vorig jaar neerschreven wordt langzaamaan terug op de site heropgestart. Wil je herinneringen nalezen aan wat we toen dachten een “tijdelijke lockdown” te zijn of zoek je nog wat nieuwe inspiratie? Klik op “Coronablog” op de hoofdpagina en je vindt er de eerste blogverhalen opnieuw terug.
Addendum op 27 maart 2021:
Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft de geplande semi-livestream van Bachs Matthäus-Passion voor zaterdag 27 maart afgezegd. De registratie onder leiding van Philippe Herreweghe, die vrijdagavond in de Grote Zaal van het Concertgebouw zonder publiek zou worden opgenomen, kan niet doorgaan omdat een externe productiegebonden medewerker tijdens de voorbereiding positief is getest op corona. Uit voorzorg is daarom besloten het concert niet door te laten gaan.
Dat maakte het orkest vrijdag bekend. Voor de uitvoering is deze week wel door het orkest met Herreweghe gerepeteerd. Het Concertgebouworkest streamt ter vervanging de uitvoering van de Matthäus-Passion onder leiding van Iván Fischer uit 2012.
PASSIES VAN J.S. BACH 2021 (LIVE- & SEMI-LIVESTREAMS)
27/3, 20u, Matthäus-Passion, Concertgebouworkest o.l.v. Iván Fischer via Facebook- en YouTube-kanaal van het orkest, daarna op concertgebouworkest.nl/video.
27/3, 20u, Johannes-Passion, Apollo Ensemble, met ticket.
28/3, 13u, Matthäus-Passion o.l.v. Ton Koopman op NPO 2
2/4, 20.15u, Matthäus-hoogtepunten, RPhO o.l.v. Jan Willem de Vriend, met ticket
2/4, 19.20u Johannes-Passion, Ned. Bachvereniging o.l.v. René Jacobs, NPO2
4/4, 14u, Johannes-Passion, NedKamerorkest o.l.v. D. Reuss via radio4.nl
5/4, 16u, Matthäus-Passion, Bach Collegium Japan o.l.v. Masato Suzuki, met ticket